online counter

Slideshow

NUNTA, BOTEZ, PETRECERI PRIVATE, PETRECERI BURLACI, CONFERINTE, CORPORATE, LANSARE PRODUSE, MAJORATE, ONOMASTICI, BALURI, PETRECERI SFARSIT DE AN, PETRECERI COPII

WWW.PARTIES-EVENTS.RO

LUCIAN IRINA 0722.14.39.83
COCHIRLEANU TUDOR DUMITRU 0763.63.16.16
OFFICE@PARTIES-EVENTS.RO

♥ BARBIERITUL MIRELUI

Acest obicei se desfasoara in paralel cu gatitul miresei. Cavalerul (care trebuie sa fie necasatorit) il barbiereste, in mod simbolic, pe ginere. Traditia consta intr-un joc: mirele, asezat pe un scaun, cu bani sub picior, nu trebuie sa-l lase pe lautar sa-i ia banii. Barbieritul mirelui reprezinta un simbol al pregatirii baiatului pentru nunta. Iar obiceiul are o semnificatie ritualica initiatica, ultima dintr-un lung sir de initieri la care era supus baiatul in cursul deveniri sale ca barbat.
In Moldova - mirele tinea in brate 2 colaci, pe care la sfarsitul barbieritului, ii oferea cavalerului. Hainele mirelui erau aduse de catre flacai: camasa, itari, brau si bete.
Pe cap mirele trebuia sa poarte o palarie neagra sau o caciula de care era prinsa ori o floare,o ri bani de argint, ori spice de orz. Uneori mai purta ori o brosa ori o pana scurta. In unele zone, in Bacau spre exemplu se purta costum traditional de sarbatoare, iar daca afara era iarna, mirele purta deasupra un cojoc si un suman.

Niciun comentariu: